Pretraga

Format: 2024-07-18
Format: 2024-07-18

Naše informacije

Radno vrijeme
Ponedjeljak - Nedjelja
08:00 h -15:00 h
17:00 h -20:00 h
Adresa
Podvrtaje 65
22 243 Murter, Hrvatska
Kontakt
T: 00385 (0)22 436 544
F: 00385 (0)22 436 545
E: josip@murter-kornati.com
W: www.murter-kornati.com

Destinacije

Turistički vodič kroz mjesta na Otoku Murteru: Murter, Betina, Tisno, Jezera te kroz Kornatske otoke: Kornat, Žut, Sit.

Otok Murter jedan je od otoka sjevernodalmatinske otočne skupine, najgušće otočne skupine Jadrana i Sredozemlja, u kojoj se nalazi gotovo 40 posto svih hrvatskih otoka. Zahvaljujući stoljetnoj brizi Murterina za svoje prekomorske posjede, Murter je postao središte "galaksije" od čak 189 otoka, otočića i hridi. Nalazi se na sjeverozapadnom dijelu šibenskog arhipelaga i Šibensko-kninske županije.

Murter je najveće i najstarije  naselje na otoku Murteru. Nazivaju  ga "metropolom" Kornata, jer su  njegovi stanovnici vlasnici gotovo  svih kornatskih i susjednih otoka. U  njihovom je posjedu svaki sedmi  hrvatski otok, stoga je život  Murterina i razvoj Murtera nemoguće zamisliti i razumjeti bez stoljetne povezanosti s morem i otocima.

Betinu, zbog položaja i očuvane arhitekture, smatraju jednim od najljepših mjesta na Jadranu.
Središnji, povijesni dio Betine izgrađen je na istočnim padinama rta Artić na sjevernom ulazu u Murterski kanal. Tijekom vremena naselje se proširilo i na uvalu Zdrače i spojilo sa Murterom. Danas fizička granica između Murtera i Betine ne postoji. Jedino što upućuje na izlazak iz jednog mjesta u drugo jest - tabla s nazivom.

Tisno je nastalo je na mjestu gdje otok Murter gotovo dodiruje kopno, pa je  po tom uskom tjesnacu (6m), koji razdvaja otok od kopna, i dobilo ime. Prvi put se spominje 1474. godine, a za vrijeme francuske vladavine (1806-1813.) Tisno je, postalo je najveće otočno naselje i centar komune. Početkom 18. stoljeća, kad je prošla opasnost od turskih napada, sagrađen je most koji povezuje Otok Murter s kopnom, pa se Tisno počelo širiti i na kopneni dio.

Jezera su najmanje murtersko naselje. Ime je dobilo po velikim lokvama koje, tijekom jeseni i zime, uzrokuju kiše slijevajući se u dolinu, što stvara dojam pravog jezera"Jezera" nestaju već s prvim zracima proljetnog sunca, no upravo ta igra prirode  predstavlja specifičnost po kojoj se ovaj kraj pamti još od najdavnijih vremena.

Kornati su najgušća otočna skupina na cijelom Sredozemlju. Smješteni su između otoka Žirja, Dugog otoka i Pašmana. Arhipelag je podjeljeno u dvije skupine: Donje Kornate i Gornje  Kornate. Donje Kornate čine otoci Sit i Žut i otoci oko njih, a Gornje Kornate otok Kornat i obližnji otoci. Od 152 kornatska otoka, 89 ih je zbog izuzetnih ljepota krajolika, velike obalne razvedenosti i bogate morske flore i faune proglašeno 1980.g. nacionalnim parkom.