Pretraga

Format: 2024-06-13
Format: 2024-06-13

Naše informacije

Radno vrijeme
Ponedjeljak - Nedjelja
08:00 h -15:00 h
17:00 h -20:00 h
Adresa
Podvrtaje 65
22 243 Murter, Hrvatska
Kontakt
T: 00385 (0)22 436 544
F: 00385 (0)22 436 545
E: josip@murter-kornati.com
W: www.murter-kornati.com

Murter

Murter - Otok MurterMurter je najveće i najstarije naselje na otoku Murteru. Nazivaju  ga "metropolom" Kornata, jer su  njegovi stanovnici vlasnici gotovo  svih kornatskih i susjednih otoka. U  njihovom je posjedu svaki sedmi  hrvatski otok, stoga je život Murterina i razvoj Murtera nemoguće zamisliti i razumjeti bez stoljetne povezanosti s morem i otocima.

Izuzetno vrijedni arheološki nalazi starorimskog naselja Colentum na brdu Gradina slikovito svjedoče o atraktivnosti položaja Murtera još od najdavnijih vremena.

Stari dio naselja - Selo nalazi se ispod brda Raduč, povučen prema unutrašnjosti  otoka.  Zbog sve veće orijentiranosti  stanovništva na more, noviji je dio izgrađen na  obali prostrane uvale Hramine.

Mjesto se tokom vremena proširilo sve do uvale Slanice na jugozapadnoj obali otoka, u kojoj je istoimena plaža, najljepša na šibenskoj rivijeri

Iako se dugo vremena smatralo da njegovo ime ima veze sa smrću, Murter je ime najvjerojatnije dobio po izdubljenom kamenom koritu koje se nalazilo u sklopu preše za ulje, a zvalo se - mortarium. Takvo porijeklo imena upućuje i na dugu tradiciju maslinarstva u ovom kraju. Murtersko ulje je nadaleko poznato. Nekada se tu obrađivalo preko 170 000 maslina i godišnje proizvodilo šezdesetak vagona čuvenog ulja. Još davne 1913. g. murtersko ulje je dobilo zlatnu medalju za kvalitetu na prestižnoj međunarodnoj izložbi ulja u francuskom Eixu.

Budući da su Kornati najvećim dijelom u posjedu Murterina, iz Murtera kreću i najkvalitetniji izleti prema tim otočnim biserima Kornatima.

Murter na Otoku Murter - Panorama sa plaže Slanica
Murter na Otoku Murter - Panorama sa strane Podraduč
Murter na Otoku Murter - Panorama uvale u kojoj je centar mjesta Murter
Murter na Otoku Murter - Panorama mjesta Murter prema otocima Kornati
Murter na Otoku Murter - Panorama luka u centru mjesta
Murter na Otoku Murter - Luka u centru mjesta
Murter na Otoku Murter - Panorama Murtera prema Viniku i otočićima u blizini
Murter na Otoku Murter - Brodovi u staroj rivi
Murter na Otoku Murter - Ulica u starom Murteru
Murter na Otoku Murter - Odmor u starom Murteru
Murter na Otoku Murter - Centar Murtera
Murter na Otoku Murter - Velika riva kad je regata Latinsko idro